Találjon új szakmát!

A jelenlegi munkaerőpiac vitathatatlanul kedvez a pályaváltásnak. Az alábbiakat érdemes átgondolnunk, ha új szakmát tanulnánk.

A munkaerőhiány rendkívül sok területet érint napjainkban, amiből bőven profitálhatunk, ha épp útelágazáshoz értünk karrierünkben. Tökéletes tehát az időzítés a szakmaváltáshoz, ami új életritmust, más életminőséget, friss kapcsolatokat, ismeretlen kihívásokat és olyan sikereket is hozhat számunkra, amelyeket korábban nem is reméltünk. Ahhoz azonban, hogy mindezt megtapasztalhassuk, rendkívül tudatosan kell a helyzethez állnunk, és felelősen döntenünk a jövőnkről.

Mesterségem címere

Szakmát váltani ma nem egy távoli álomkép, hanem színtiszta valóság, mielőtt azonban belevágunk, fontos felkészülnünk arra, hogy bármilyen képzést is választunk, időt és energiát kell szánnunk rá, aztán pedig képesnek kell lennünk a gyakorlatba is átültetni a tudásunkat, és bátran elindulni az ismeretlenbe. „Akkor hozhatjuk ki a legtöbbet az átképzésből, függetlenül attól, hogy milyen területet választanunk, ha arra fókuszálunk, hogy a megszerzett tudás birtokában munkavállalóként mi mindent tudunk nyújtani leendő munkáltatónknak, mi az, amivel hozzá tudunk járulni a cég eredményeihez. Tartsuk azt is szem előtt, hogy egy új szakma elsajátítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy abban is fogunk elhelyezkedni, viszont ha integrálni tudjuk új ismereteinket a meglévők közé, garantáltan új esélyekkel indulunk az álláspiacon, olyan munkakörökért, amelyek ez idáig elérhetetlennek tűntek számunkra” – kezd bele a témába Szabó Andrea, oktatási szakértő.

A szakember szerint a szakmaválasztásnál a személyes motivációnk a legfontosabb, vagyis annak előtérbe helyezése, hogy mivel szeretünk, szeretnénk a leginkább foglalkozni, ez ugyanis hosszú távon sokkal meghatározóbb, mint az, hogy mennyit kereshetünk az adott területen. „Meggyőződésem, hogy csak olyan munkát lenne szabad elvállalnunk, amit őszintén szeretünk csinálni, ami akkor is örömet jelentene számunkra, ha életünk utolsó napját élnénk.  Ha a feladataink megkeserítik az életünket, hiába keresünk sokat, mentálisan, sőt fizikailag is tönkre fogunk menni. Bátran szakadjunk el attól, hogy aktuálisan mihez értünk, vagy miben van tapasztalatunk, mert a hivatásunk akár egy teljesen másik szakma is lehet! Természetesen ajánlott az álmainkat a realitások talajára hoznunk, és megnéznünk, hogy a vágyott munka valóban nekünk való-e, azaz megfelel-e a személyiségünknek, képességeinknek. Mert hiába vágyunk arra, hogy ingatlanközvetítőként dolgozzunk, ha introvertáltként nehezen teremtünk kapcsolatot, vagy lehet a hobbink a barkácsolás, ez azonban még nem jelenti azt, hogy megerőltető fizikai munkát kellene végeznünk.

Egy képzés kiválasztása tehát nagyfokú önismeretet kíván, ahogy azt is, hogy utánajárjunk, a nekünk tetsző szakma milyen valódi feladatokkal, nehézségekkel jár, milyenek a munkavégzés feltételei, hogyan telnek a mindennapok. „Vannak további szempontok is, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az egyik, hogy mekkora a kereslet jelenleg az adott szakmára, milyen hosszú távú lehetőségeket kínál, a másik pedig, hogy mennyit kereshetünk ezen a területen. Ahhoz, hogy valós képet kapjunk, beszélgessünk a választott szakmában dolgozókkal, gyűjtsünk hiteles információkat, és ezek mentén hozzuk meg a végleges döntést” – javasolja interjúalanyunk.

Szakembereknek áll a világ

Ha mindenképp hiányterületen szeretnénk pályánkat folytatni, az építőiparban, a vendéglátóiparban és a kereskedelemben ajánlott szétnéznünk. „Bárki, aki ma a fizikai szakmunka mellett voksol, kiváló lehetőségekre számíthat, elég csak arra gondolnunk, milyen nehéz profi szakembert találnunk, amikor lakásfelújítást tervezünk, vagy az autónk szorul javításra, a magas árakról nem is beszélve” – osztja meg Andrea.

Az építőiparnál maradva nézzük, mit is jelent a gyakorlatban egy villanyszerelő képzés – ebben a szakmában közel 300 nyitott állást találhatunk a Profession.hu oldalán.

 A villanyszerelő OKJ-s képzés iskolarendszeren kívüli szakképzésben is elérhető, és 960-1440 óra alatt teljesíthető, az előképzettség beszámításával ez az óraszám csökkenhet. Az elméleti és gyakorlati órák pontos ütemezését a tanfolyam elején osztják meg a hallgatókkal. A gyakorlat jellemzően saját tanműhelyben, vagy bizonyos intézmények esetén kiszervezett helyszínen zajlik, érdemes utánajárni, hogy a szükséges feltételek adottak-e a szaktudás elsajátításához. A képzés díja kb. 300.000 forint, amihez még nagyjából 70.000 forint vizsgadíj számítandó, alapfokú végzettség és egészségügyi alkalmassági igazolás szükséges a bekerüléshez” – osztja meg a tudnivalókat interjúalanyunk, és hozzáteszi: „Az OKJ-s képzések részletes leírását és a hozzájuk tartozó vizsgák tételeit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal weboldalán találhatjuk meg.

A verhetetlen adu ász

Ha hiányszakmákról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az informatika mellett, amelyen belül a programozók különösen keresettek. Ez az a szakma, ahol ma már egyre több hölgy is megtalálja a számítását, akár egészen távoli szektorokból érkezve. Nem véletlenül alakul így, hiszen jelenleg 500-nál is több nyitott állást találhatunk a Profession.hu oldalán ezen a területen. Lássuk, mivel kell számolnunk, ha szeretnénk megtanulni a JAVA programozást!

A JAVA programozás OKJ-n kívüli, önköltséges tanfolyam, vagyis nem ad államilag elismert OKJ végzettséget. Bizonyos képzések programozási előképzettséget kívánnak, de vannak olyanok is, amelyek semmilyen előzetes tudást nem igényelnek. A tartalom függvényében akár jelentős eltérések is lehetnek az időtartamot és az árat illetően, éppen ezért érdemes tanulmányoznunk az elérhető képzések részletes tematikáját, és a számunkra legmegfelelőbbet választani. A tanfolyam költsége 300.000 és 400.000 forint között mozog, ezért cserébe viszont maximálisan gyakorlatorientált tudást nyerünk, sőt bizonyos intézmények a programozáson túl nagy hangsúlyt fektetnek az olyan személyes kompetenciák fejlesztésére is, mint a projektmunka, a kooperáció és a proaktivitás” – vázolja a szakember. Andrea azt javasolja, hogy mielőtt elküldjük a jelentkezésünket a kiválasztott tanfolyamra, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot a képzőintézménnyel, látogassunk el a nyílt napjukra, és tájékozódjunk róla az interneten, hogy valóban minőségi képzésben legyen részünk.

Hogyan válasszunk képzést?

A munkánk elvesztése gyakran egyet jelent a teljes bizonytalansággal. Akár fel tudtunk készülni az elbocsátásra, akár váratlanul ért bennünket, bizonyosan döntéshelyzetbe kerülünk a folytatást illetően. Sokak számára nagy nehézséget jelent, hogy túllendüljenek a kudarcon, azonban a szemléletváltás nagy segítség lehet: minden krízis a változást hordozza magában, a lehetőséget, hogy egy számunkra testhezállóbb, jövedelmezőbb munkát találjunk, sőt még régi álmunkat is megvalósíthatjuk, és egy rég vágyott területen kezdhetünk ígéretes karrierbe. Amennyiben egy új szakma mellett tesszük le a voksunkat, érdemes körüljárnunk a szakképzés témáját, amelynek útvesztőjében Szabó Andrea, oktatási szakértő segít eligazodni.

Hol keressek képzéseket?

Ha elkezdünk nézelődni a képzések között, több száz különféle lehetőséggel találkozhatunk, a paletta sokkal szélesebb, mint gondolnánk. Az OKJ-s képzés fogalma valószínűleg sokak számára ismerős, azonban nem csak ezekből választhatunk, hanem egészen speciális online tanfolyamokból is. Kezdjük az elején!

Az aktuálisan elérhető OKJ-s képzések listáját az évente frissülő Országos Képzési Jegyzék tartalmazza, innen a rövidítés. Tévhit azonban, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes! Az ingyenes képzések jellemzően a Szakképzési Centrumokon keresztül érhetőek el, és többé-kevésbé országos lefedettség jellemzi őket, azonban nem minden képzés indul minden városban. Ennek oka, hogy egy állami keretszám határozza meg, hogy egy adott megyében, egy szakmában hány főt képezhetnek, ennek megfelelően beszélhetünk támogatott (ilyenek az építőipar, illetve az egészségügy) és korlátozott létszámú képzésekről. Az ingyenes képzések további ismérve, hogy nappali, esti vagy levelező rendszerben indulnak, normál tanévben, és többnyire két-három év alatt abszolválhatók. Ezzel szemben a tanfolyami jellegű képzésekért fizetni kell, ezek árát a képzőintézmény határozza meg, előnyük viszont, hogy gyorsabban elvégezhetők, és időbeosztásuk is jobban beleilleszthető egy álláskereső, pályaváltó mindennapjaiba” – osztja meg Szabó Andrea.

Jó hír, hogy 2015-től, korhatár nélkül bárki ingyenesen szerezhet meg két szakképesítést, abban az esetben is, ha már rendelkezik diplomával, azonban 25 éves kor felett már csak az esti vagy levelező forma választható, ami jelentősen leszűkítheti a kört, diákigazolvány viszont ez esetben is jár.

Nem (csak) a bizonyítvány számít

Bár az OKJ-s képzések listája rendkívül sok területet felölel az adótanácsadótól az épületgépész technikuson illetve az ingatlanközvetítőn át egészen a szakácsig és a villanyszerelőig, azonban ma már számos olyan keresett szakma is létezik, amelyek ezen kívül keresendők. „Az államilag szabályozott rendszer nem minden esetben tud azonnal reagálni a gyorsan változó munkaerő-piaci igényekre, ezekre a választ a szabadpiaci, tanfolyami rendszerű képzésekben találhatjuk meg. Ezek között szerepelnek például a ma nagy népszerűségnek örvendő és abszolút hiányszakmaként számon tartott programozó képzések, vagy olyan továbbképzések, mint például az aqua tréner vagy az aerobicoktató, amelyek az OKJ-s fitness-wellness instruktor kiegészítésként is szolgálhatnak” – emel ki egy fontos pontot a szakember.

Egyre több online képzés is feltűnik az éterben, egy-egy szakma részterületeire koncentrálva. „Úgy vélem, ez a trend a jövőben biztosan erősödni fog, és az online tanulás lehetősége előbb-utóbb már nem csak bizonyos szakemberek számára lesz elérhető, hanem mindenkinek, ugyanis a gyorsan, utazás nélkül megszerezhető és ténylegesen hasznosítható tudás fokozódó elvárás a piacon” – avat be interjúalanyunk, aki szerint semmiképp se a megszerezhető papír legyen a legfőbb szempont, ha képzést választunk. Koncentráljunk magára a képesítésre és annak valódi munkaerő-piaci értékére!

Pro és kontra

Az OKJ-s és OKJ-n kívüli képzések sok tekintetben különböznek egymástól, előnyök és hátrányok mindkét oldalra jutnak – ezeket nem árt mérlegelnünk, mielőtt elkötelezzük magunkat valamelyik mellett. „Az OKJ-s képzések minden esetben szabályozott keretek között valósulnak meg, legyen szó a jelentkezés követelményeiről, a kötelező óraszámról, a tematikáról és a teljesítés feltételeiről. Az egyes képzésekről a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán gyűjthetünk részletes információkat, sőt még a pontos vizsgaleírást is megtalálhatjuk itt. Ezzel szemben az OKJ-n kívüli képzések esetén nem létezik ilyen keretrendszer, azok tartalma, ütemezése és ára is nagyon különböző lehet. Bár a piac egyre inkább tisztítja önmagát, köszönhetően az online vélemény-nyilvánítás lehetőségének és a megannyi fórumnak, ahol a hallgatók jelzik, ha elégedetlenek egy képzés minőségével, vagy túlárazottnak találják azt. Ennek ellenére mégis vannak olyan intézmények, ahol nem túl magas színvonalon zajlik az oktatás” – vázolja az alaphelyzetet Andrea.

A személyes felelősségünk tehát, hogy utánajárjunk a számunkra releváns képzéseknek: olvassunk az adott intézményről az interneten, különös tekintettel a hallgatói visszajelzésekre, és ha bármilyen kérdésünk felmerül a tanfolyammal kapcsolatban, még azelőtt tisztázzuk, hogy aláírnánk a képzési szerződést. „Az időtartam jellemzően az egyik legfontosabb szempont a tanfolyam-választásnál, e tekintetben is ajánlott körültekintőnek lennünk. Ahogy azt korábban is említettem, az OKJ-s képzések akár több évig is tarthatnak, míg a szabadpiaci képzések ennél jóval rövidebbek lehetnek, mivel beszámítják az előképzettséget, és gyakran a képzési napok is hétvégére esnek, tömbösített formában. Természetesen mindig a minőséget helyezzük előtérbe, még akkor is, ha ez esetleg több időráfordítást kíván tőlünk” – tanácsolja a szakember.

És van még egy, egyáltalán nem elhanyagolható tényező, ami garantáltan befolyásolja, hol is ülünk majd be az iskolapadba: az ár. „Az önköltséges képzések ára a pár ezer forinttól akár a milliós nagyságrendig is terjedhet. Bizonyos képzéstípusoknál már a piac diktálja azt a szintet, ami fölé vagy épp alá már nem mehet az ár. Ez utóbbira jó példa az új szakmának számító coaching, amelyben jó lehetőségek rejlenek, éppen ezért nagyobb befektetést is kíván, ahogy az értékesítés területe is hasonló, hiszen a megszerzett tudás jó eséllyel gyorsan kamatoztatható, így a költsége is magasabb. Bizonyos esetekben számíthatunk képzési támogatásra, de ennek feltételei a nem nappali tagozatos képzéseknél jóval szigorúbbak. A támogatás módjáról, mértékéről az illetékes Munkaügyi Központban kérhetünk felvilágosítást” – tudjuk meg interjúalanyunktól.

A képzési lehetőségek száma és formája tehát szinte végtelen: aligha létezik olyan szakma, amelyet ne sajátíthatnánk el, csupán saját elhatározásunkon múlik, melyik úton indulunk el. A választás természetesen nem könnyű, következő cikkünkben ahhoz adunk támpontokat, melyek a leginkább keresett szakmák ma a munkaerőpiacon, és hogyan találhatjuk meg azt, amelyik hozzánk a legjobban illik.

Irány a munkaerőpiac!

Egy jól megválasztott új szakma útlevél a sikeres elhelyezkedéshez, ami egyben azt is jelenti, hogy a befektetett idő, pénz és energia akár már rövidtávon is megtérülhet – talán hamarabb, mint gondolnánk! „Egyre inkább jellemző, hogy a munkáltatók felkeresik a képzőintézményeket, és jelzik, hogy szívesen felvennék a frissen végzett hallgatókat. Sőt, az iskolák sok esetben már nemcsak hazai cégekkel állnak kapcsolatban, hanem akár külföldi munkalehetőséget is biztosítanak, és a szakmai idegen nyelv elsajátításához is segítséget nyújtanak” – árulja el a szakértő.

Kövessük a fentieket, és ne ijedjünk meg a változástól. Lehetséges, hogy valamelyest vissza kell majd lépnünk a képzeletbeli ranglétrán, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fizetésünk is kevesebb lesz a korábbinál, ráadásul, ha olyan szakmában dolgozunk, amit szívvel-lélekkel végzünk, az előrejutásnak sem lesz akadálya. Vágjunk bele!

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom