45+

Sikeres álláskeresés 45 év felett

A szenior munkavállalók gyakran hátrányban érzik magukat az álláskeresés során. Lássuk a szakértő tanácsait, amelyekkel ez a hátrány leküzdhető!

Az elmúlt két-három évben sok munkakörben megnövekedett a 45 év feletti jelentkezők száma, azonban ez az arány egyáltalán nem mutatkozott meg a felvételek során” – foglalja össze a tapasztalatokat Pethő Anikó, karrierszakértő. Ez a felismerés hívott életre tavaly novemberében egy, a munkaadók körében végzett kutatást, amelyben az ehhez a korosztályhoz való negatív hozzáállás okait vizsgálták.

Az általunk monitorozott cégekben a középkorú dolgozók aránya legfeljebb tíz százalék, míg a KSH adatai szerint a munkavállalók közel negyven százaléka ebbe a korosztályba esik. A kutatás során arra kerestük a választ, hogy a vállalkozások hajlandóak lennének-e ezt a tíz százalékot saját erőből növelni, ez ugyanis egybevág a kormány szerepvállalásával, amely szerint 2020-ig húsz százalékkal emelkedik a 45 év feletti munkavállalók foglalkoztatottsága” – fejti ki Anikó.

Jogos félelmek

Az elsősorban Pest megyei vállalkozások körében készített felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a munkaadók nyitottak lennének erre a korosztályra, azonban néhány rossz tapasztalat, és ebből született feltételezés mégis visszatartja őket. Az anonim kérdőívben a rugalmatlanságot, a digitális lemaradást, az egészségi állapotot, a generációs különbséget és a személyiségből adódó nehézségeket jelölték meg legtöbben indoknak.

A szakértő úgy látja, hogy a probléma azonban egyáltalán nem egyoldalú, és nem csak a munkaadók hozzáállásán múlik a negatív eredmény. „Ahhoz, hogy a szenior munkavállalók valóban versenyképesek legyenek, nekik is tenniük kell: oda kell figyelniük a megjelenésükre, egészségesen kell táplálkozniuk, de a rendszeres mozgás és az aktív társasági élet is sokat adhat ehhez.

Szemléletváltás

A jövő biztosan a 45 év felettieké, a fiatalok utánpótlása ugyanis folyamatosan csökken a piacon. Minél hamarabb sikerül mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szemléletét átformálni, annál gyorsabban fordulhat át eredményesbe a két fél kapcsolata.  Ezzel a célkitűzéssel jött létre a Restart-Up, megoldást kínálva mindkét oldalnak.

Ez a közösségi önkéntes projekt azért alakult, hogy felszámoljon minden megkülönböztetésre irányuló gondolatot és olyan értéket adjon a munkavállalóknak, amelyek segítségével objektíven kitűnhetnek a többi pályázó közül. A kezdeményezés non-profit alapú, álláskereső 45 év felettiek működtetik: coach, karriertámogató, számtalan ingyenes tréning áll a regisztráltak rendelkezésére.” – vázolja a kezdeményezés lényegét Anikó, az egyik ötletgazda.

A projekthez csatlakozó munkaadók is sokat nyerhetnek: workshopok, auditálás segíti a cégek áthangolódását erre az értékes korcsoportra. „A munkaadók esetében érdemes a toborzás-kiválasztás módjára is hangsúlyt fektetni, azaz milyen technikák alkalmazhatók hatékonyan a 45 év felettieknél” – mutat rá a program összetettségére a szakember.

Értékes munkaerő

A kérdőívekből az is kiderült, hogy a munkaadók mely értékek mentén látják ezt a korosztályt. A lojalitás, a becsületesség, a precizitás, a fókuszált figyelem azok a jellemzők, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a nagy tapasztalattal rendelkező munkavállalókat az Y generációtól. Lássuk a szakértő tanácsait, amelyek által az érintettek megmutathatják a bennük rejlő többletet:

1. A tudatosság fontossága

Érdemes már 35 év felett felkészülni a következő életszakaszra: egészséges életmóddal megóvható az aktivitás, a fizikai és szellemi fittség. Az ismereteket is hasznos frissen tartani, a gyermekek, unokák sokat segíthetnek például az internetes felületek vagy egy táblázatkezelő használatában.

2. A nélkülözhetetlen önbizalom

Az önéletrajzban illetve a motivációs levélben a szaktudásnak és személyes kompetenciáknak is ajánlott hangot adni: bátran tüntessük fel az ismereteinket, és azokat a projekteket, amelyek ezeket alátámasztják. Hangsúlyozzuk ki gyors alkalmazkodási készségünket, említsük meg, ha sportolunk, vagy közösségekbe járunk.

3. Szerezzünk pluszpontokat

A Restart-Up weboldalán regisztrálók egy részletes személyiségteszttel tehetik teljessé az anyagukat. Ez a teszt jól reagál a munkaadók részéről felmerülő kétségekre: megmutatja az többek között az adott munkavállaló stressz-tűrő képességét, spontaneitását, elköteleződését és reakciókészségét.

4. Éljünk a lehetőségekkel

A közösségi projekt számos ingyenes lehetőséget kínál, amelyeken érdemes részt venni: márciusban személyiségfejlesztő tréning, szimulációs interjúnap, és személyes konzultációs időpontok növelhetik a szenior álláskeresők értékét és magabiztosságát.

5. Legyünk őszinték

Az állásinterjún elengedhetetlen az őszinteség: akár a munkavégzést befolyásoló egészségi állapotra, esetleges átmeneti családi nehézségre vonatkozóan, akár a bérigény, vagy a munkaidő viszonylatában. Ha a jelölt nyíltan kommunikál, a jövőbeni munkaadótól is erre számíthat.

Milyen munka való nekem? – Töltse ki tesztünk, ami segíthet megtalálni az önhöz leginkább illő területet és munkahelyet.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom