Bértárgyalás

Így kaphatjuk meg a legjobb bért

Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kerülhetünk alkupozícióba a bértárgyaláson, és érhetjük el azt a fizetést, amit kitűztünk magunknak.

A bértárgyalás fogalma a munkaerőpiac változásával kezdi elnyerni valódi értelmét. „Korábban jellemző munkavállalói attitűd volt, hogy örüljünk, hogy van munkánk, illetve ha túl magas összeget mondunk, biztosan elvágjuk magunkat. Ez a hozzáállás többnyire oda vezetett, hogy mindenki szó nélkül elfogadta a megajánlott bért, a munkaerőhiány térnyerésével viszont egyre többen ismerik fel munkájuk értékét, és ma már számos munkakörben tágul a mozgástér, ami a fizetéseket illeti. Annál is inkább érdemes megtanulnunk eredményesen tárgyalni, mert felmérések szerint, aki jól képviseli önmagát, akár tíz százalékkal magasabb bért is elérhet” – kezd bele a témába Szerémi Péter, kommunikációs szakember.

Kezdődik

A bérről általában az állásinterjú végén, vagy csak a második, esetleg harmadik körben esik szó, ami munkavállalóként abszolút előnyös helyzetet teremt. A bértárgyalás ugyanis egyáltalán nem akkor kezdődik, amikor elhangzik maga a fizetés – már sokkal hamarabb! „A bértárgyalás abban a pillanatban kezdődik, amikor felvesszük a kapcsolatot leendő munkaadónkkal, akár az önéletrajzunk beküldésével, akár személyesen bemutatkozva egy szakmai eseményen, mivel ez az a pont, amikor elkezdjük magunkat pozícionálni. Mindez az állásinterjún fordul komolyra, hiszen az elérhető fizetés nagyban függ attól, hogy hogyan is képviseljük a piaci értékünket az interjúztató felé” – hívja fel a figyelmet a legfontosabb pontra Szerémi Péter.

Ahhoz tehát, hogy megteremtsük a szükséges tárgyalási alapot, tágabb kontextusba kell helyeznünk a bértárgyalást. „Ahogy az állásinterjú sikere a felkészülésen múlik, úgy igaz ez a bértárgyalásra is. Ismernünk kell a céget, a piacot, és a munkakör sajátosságait is, ahová jelentkeztünk, mivel ezek mentén tudjuk majd kiemelni azokat a képességeinket, tapasztalatainkat, és legfőképp eredményeinket, amelyek minket tesznek a legalkalmasabbá a pozíció betöltésére. Minél inkább képesek vagyunk szakmai bemutatkozásunkkal meggyőzni a munkáltatót, annál nagyobb eséllyel indulunk a számunkra ideális fizetésért” – fejti ki a szakember.

Lássuk tisztán a számokat

A kommunikációs tanácsadó szerint mindig várjuk meg, amíg az interjúztató felhozza a fizetés kérdését: „mindkét esetet ajánlott előre átgondolnunk, akár a bérigényünkre kíváncsi a kérdező, akár ő mond egy összeget. A hiteles reakcióhoz előzetesen térképezzük fel a szakmánkban jellemző bérezést, különösen akkor, ha hosszú ideje nem kerestünk állást, vagy épp magasabb pozícióra pályázunk. Nagyon sok helyről tájékozódhatunk, akár a munkáltatóról is gyűjthetünk konkrét információkat, de az online adatbázisok is segítségünkre lehetnek. Egy karrier coach is útmutatást adhat, vagy megkérdezhetjük egy ismerősünket is, aki hasonló iparágban dolgozik, hogy mit gondol, a mi hátterünkkel milyen fizetésre lehet számítani, majd eszerint helyezzük el magunkat.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy egyetlen számot érdemes-e inkább megadnunk, vagy inkább a sávos bérmeghatározás a szerencsésebb. „Én a konkrét összeget javaslom, amit multinacionális cégnél bruttóban, kisebb vállalatnál pedig nettóban adjunk meg. Ajánlott azonban azt is hozzátenni, hogy ez a szám a béren kívüli juttatások függvényében rugalmas. Itt is visszautalnék a felkészülésre: akkor fogunk tudni teljes csomagban gondolkodni, ha előre tisztáztuk magunkban, melyek azok az egyéb juttatások, amelyek számunkra értékesek. Tekintsük át, mi az, ami a munkánk eredményes elvégzéséhez nélkülözhetetlen, mint például a telefon, a laptop, esetleg az autó, és melyek azok a tételek, amelyek nem szükségesek, de fontosak, mint a képzési vagy az egészségügyi hozzájárulás, az utazási költségtérítés, a home office, esetleg a sportolási lehetőség biztosítása. Elképzelhető, hogy nem ajánlják meg nekünk azt a bért, amire vágytunk, azonban az általunk értékesnek ítélt juttatások kompenzálhatják a különbséget” – osztja meg interjúalanyunk.

Áll az alku?

Amennyiben nem vagyunk elégedettek a juttatási csomag mértékével, több tényezőtől is függ, hogyan mehetünk tovább. „Ha hosszú ideje vagyunk álláskeresők, vagy más okból van nagy szükségünk a munkára, nehezebb helyzetben vagyunk. Ilyenkor jellemzően nem tudjuk olyan magabiztossággal képviselni magunkat, így nagy valószínűséggel az utólagos érvelésünk a magasabb bér irányában sem lesz igazán meggyőző, ezt szem előtt tartva fogadjuk el, vagy utasítsuk vissza az ajánlatot. Más rajtkőről rugaszkodhatunk el, ha van egyéb opciónk is, esetleg fix az állásunk, csupán szétnéztünk a lehetőségek között” – hívja fel a figyelmet Péter.

És hozzáteszi: „a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha sikerült jól bemutatkoznunk, és egyértelművé tettük a munkavállaló számára, hogy szaktudásunk és tapasztalatunk miatt ránk van szüksége. Mondjuk ki, hogy mi nagyobb összegre gondoltunk, röviden utaljunk vissza a legrelevánsabb eredményeinkre, amelyek megalapozzák igényünket. Használati útmutatót is adhatunk magunkhoz: akkor tudunk motiváltak lenni és a korábban említett teljesítményt nyújtani, ha a juttatásokat tekintve megbecsültnek érezzük magunkat. Ha a HR vezetővel zajlik a beszélgetésünk, általában a béren kívüli tételekben számíthatunk rugalmasságra, leendő felettesünknél nagyobb az esélyünk, hogy a fizetés emelkedjen.”

Bármilyen ígéret hangzik is el, mindig kérjük írásban az ajánlatot. További alapszabály hogy végig fogalmazzunk határozottan, de maradjunk udvariasak. „Ez igaz abban az esetben is, ha néhány nap után válaszolunk a cégnek. Az elutasítást röviden indokoljuk meg, kifejezve, hogy bízunk az esetleges későbbi együttműködésben – ezzel nyitva hagyjuk a kaput arra is, ha esetleg a vállalat egy újabb ajánlattal jelentkezne nálunk” – tanácsolja a szakértő.

Milyen munka való nekem? – Töltse ki tesztünk, ami segíthet megtalálni az önhöz leginkább illő területet és munkahelyet.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom