Kerülendő hibák interjún

Ezért nem minket választanak

Utánajártunk, melyek a legnagyobb hibák az állásinterjún, jó hír viszont, hogy némi odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetjük ezeket!

Ha behívnak minket állásinterjúra, az már fél siker, hiszen biztosaklehetünk benne, hogy az önéletrajzunk átment azon a bizonyos rostán. Ahhoz azonban, hogy a győzelem teljes legyen, személyesen is el kell tudnunk adni magunkat. „Az állásinterjú olyan, mint egy első randi: akkor van folytatás, ha mindkét fél akarja. Valójában az álláskeresés folyamata is a párkereséshez hasonló, hiszen érhetnek bennünket csalódások, de lehetnek egészen hosszan tartó kapcsolataink is a karrierünk során. Ahhoz, hogy megtalálhassuk az igazit, érdemes minden bemutatkozást tiszta lappal indítanunk, vagyis ne kudarcként éljük meg, ha néhány korábbi interjú után nem pozitív választ kapunk, fogjuk fel inkább úgy, hogy az adott állás nem volt nekünk való. Anélkül, hogy túlságosan kritikusak lennénk önmagunkkal, ajánlott levonnunk az esetleges következtetéseket, hol hibázhattunk az állásinterjú során, hogy legközelebb ezeken már ne múljon” – vezeti fel a témát Fehérvári-Varga Judit karrier coach.

Az első benyomás

Mielőtt még belekezdhetnénk a meggyőző mondandónkban, garantáltan keltünk valamilyen benyomást az interjúztatóban a megjelenésünkkel és a testbeszédünkkel, de a megbeszélt időpont betartása is lényeges a megítélésünk szempontjából. „A pontos érkezést nem lehet elégszer hangsúlyozni. Se túl korán nem tanácsos megjelennünk az interjún, késve pedig egyenesen tilos. Mindkét esetben kellemetlen helyzetbe hozhatjuk a feltehetően teljesen betáblázott HR-est, ami akár a beszélgetésnek is rossz szájízt adhat” – figyelmeztet interjúalanyunk, aki maga is éveket töltött el a kiválasztásban.

Ami az öltözetünket illeti, a szakember szerint mindig a pozícióhoz igazítsuk. „Más az elvárás egy vezetői vagy egy asszisztensi munkakör esetén, azt viszont fontos hozzátennünk, hogy nem kell feltétlenül öltönyt vagy kosztümöt viselnünk, különösen akkor nem, ha a cégkultúra sem ezt képviseli. Természetesen inkább legyünk túlöltözettek, mint alulöltözöttek, mert akadnak interjúztatók, akik kimondottan érzékenyek a megjelenésre. Az összkép mindig legyen rendezett, ápolt, és elegáns, és alapszabály, hogy érezzük jól magunkat a ruhánkban, cipőnkben, feszengve ugyanis aligha tudjuk kihozni magunkból a maximumot.

A kézfogás sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. „Ha valakinek teljesen erőtlen a kézfogása, az akaratlanul is rossz pontot jelenthet a HR-esnél, ugyanis határozatlanságot sugall, éppen ezért érdemes gyakorolni. A szemkontaktus is hasonló jelentőségű: akár mi beszélünk, akár a másik felet hallgatjuk, ajánlott tartani, és olykor egy kedves mosollyal is kiegészíteni, mivel ily módon jól visszatükrözhetjük magabiztosságunkat” – fejti ki Judit.

Felkészülés, kétszer aláhúzva

Akár rutinos interjúzók vagyunk, akár most kezdünk bele az álláskeresésbe, a felkészülés az a lépés, amit semmiképp se spóroljunk meg! „Gyakran az interjú első kérdése, hogy mit tud az illető az adott vállalatról, így azonnal kiderül, ha egyáltalán nem készültünk, vagy az interjúztató nyelvére lefordítva, nem igazán érdekel bennünket az állás, csak szeretnénk már valahol dolgozni. Ilyen hozzáállással nem valószínű, hogy mi leszünk a befutók, ezért előzetesen érdemes megnéznünk a cég weboldalát, és tájékozódni az aktuális hírekről, kampányokról. Ha van valamilyen képünk leendő munkaadónkról, kérdeznünk is könnyebb lesz az interjú adott pontján, például egy átlagos munkanapról, a csapatunkról vagy az első projektünkről. Akinek nincs kérdése, valószínűleg nem is akar bekerülni, legalábbis a HR-es joggal gondolhatja így” – avat be a karrier coach.

Nézzünk utána a leggyakoribb interjúkérdéseknek, és gondoljuk át a válaszainkat. „Számítsunk rá, hogy a jó és rossz tulajdonságainkról valószínűleg beszélnünk kell, a reakciónk ugyanis az önismeretünk mértékéről tanúskodik. Legyünk képben az erősségeinkkel, de ismerjük be a fejlesztendő területeinket is, lehetőleg olyanokat, amelyek lényegtelenek az állás szempontjából. Szóba kerülhet egy konfliktusos helyzet kezelése is, amire ha nem tudunk munkahelyi példát felhozni, bátran említsünk egy sikeresen megoldott szituációt a magánéletünkből” – tanácsolja interjúalanyunk.

És hozzáteszi: „Mivel jellemzően az interjún szó esik a bérigényről is, jó, ha tudjuk, mi is az az összeg, amivel elégedettek lennénk. Mindig sávosan határozzuk meg az elvárásunkat, és az összeget tegyük függővé az egyéb juttatásoktól is. Tájékozódjunk a piaci viszonyokról, és lássuk tisztán a saját értékünket is. A bizonytalanság vagy egy olyan válasz, miszerint ezen a kérdésen még nem gondolkodtunk, szó szerint nem lesz kifizetődő!

Ezeket soha!

Vannak olyan megnyilvánulások, amelyekkel könnyen elvághatjuk magunkat, még akkor is, ha egyébként abszolút nyeregben lennénk, és egy munkaerőhiánnyal érintett területen szeretnénk elhelyezkedni. „Egyértelműen negatív hatást kelt, ha valaki szidni kezdi korábbi munkahelyét felettesét, ugyanis az interjúztató azt látja ilyenkor lelki szemei előtt, hogy néhány év múlva az adott cégről beszél majd hasonlóan az illető, ez tehát abszolút kerülendő. Maradjunk tárgyilagosak, és ne menjünk bele a részletekbe, ha arról kérdeznek minket, hogy miért mondtuk fel a korábbi állásunkat. Ugyanennyire lényeges, hogy tartózkodjunk a hazugságoktól, mivel a próbaidő alatt valószínűleg fény derül az igazságra, ha például soha nem használtunk egy adott számítógépes programot, vagy készítettünk pénzügyi tervet, ami sokkal több, mint kellemetlen” – emeli ki Judit.

Tartsuk szem előtt, hogy a személyes bemutatkozás soha nem a CV-nk felmondását jelenti, viszont ajánlott képben lennünk, melyik álláshirdetésre milyen tartalmú önéletrajzot nyújtottunk be, különösen akkor, ha több különböző munkakörre is pályázunk. „Mindig a releváns információkra koncentráljunk, és kerüljük az olyan kliséket, mint hogy csapatjátékosok vagyunk vagy jó kommunikációs készséggel rendelkezünk. Tapasztalatainkat konkrét eredményekkel tegyük hitelessé, és legyenek céljaink is. Bármilyen állásra jelentkezünk is, adjuk önmagunkat, és törekedjünk rá, hogy szavaink és viselkedésünk is meggyőzzék az interjúztatót: mi vagyunk a legalkalmasabbak az pozíció betöltésére” – összegzi a szakember.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom