Kompetencia, mint iránytű

A kompetenciák témája igen homályos terület, nagyon sok munkavállaló ugyanis nem tudja, mi minden tartozik ide, sőt ez sok munkáltatóra is igaz! A legtöbb esetben a kiválasztás sem kompetencia-alapon történik, ami nagy hiba” – kezd bele Hadas-Hajdu Helga, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

A fogalmat így határozza meg a szakember: „a kompetencia azon készségek és képességek összessége, amelyeket a tanulmányaink és a munkánk során sajátítunk el. Legfogékonyabbak harminc éves korunkig vagyunk, majd ahogy megfogalmazódik bennünk a tudatos fejlődés igénye, úgy bővíthetjük tovább, akár már célirányosan kompetenciatárunkat.”

Lássunk tisztán!

Munkahelyünk elvesztése esetén karriercéljaink újragondolásához elengedhetetelen a múltba való visszatekintés és annak tisztázása, hogy pályánk soránk mikor, milyen munkakörben éreztük igazán jól magunkat. „Érdemes papírra vetnünk életünk fontos állomásait, és pontról-pontra felírnunk, milyen feladataink voltak az adott pozícióban. Ezután válaszoljuk meg magunknak a kérdést: mely készségemet használtam az adott feladatnál, hogy azt sikeresen el tudtam látni. Például: a kommunikációs készséget, a kreativitást, a magas szintű problémamegoldást, vagy az analitikus szemléletmódot. De ne vesszünk el a részletekben, koncentráljunk arra a kompetenciára, amely a leglényegesebb volt az eredmény szempontjából – tanácsolja Helga.

Ha rászánjuk az időt a fenti kérdés kidolgozására, azzal hatalmas lendületet adhatunk megcsorbult önbizalmunknak, hiszen feketén-fehéren láthatjuk magunk előtt, mennyi értékes tudással rendelkezünk már. „Ha az állásvesztés miatt mégsem tudunk tárgyilagosan nézni magunkra, sokat segíthet egy karrier-coach, aki a megfelelő módon tart tükröt elénk, és ha kell, a szemünket is felnyitja értékeinkre” – hangsúlyozza a szakértő. A lényeg, hogy megtaláljuk azt a hat kulcskompetenciát, amelyet bármikor, magabiztosan ránthatunk elő fegyvertárunkból. Ezeket tudjuk majd az állásinterjúkon is a leghitelesebben képviselni, konkrét feladatokkal alátámasztva.

Figyeljünk a munkaerőpiacra!

A kompetenciavizsgálatot nem csak álláskeresőként ajánlott megtennünk, hanem abban az esetben is, ha már hosszabb ideje dolgozunk egy pozícióban. „Én mindenkit arra buzdítok, hogy legalább ötévente méretesse meg magát a munkaerőpiacon, mert csak így derül ki, hogy az adott területen milyen tudásra és készségekre van aktuálisan szükség. Ha valaki ezt nem teszi meg, majd váratlanul váltásra kényszerül, meglepetten fogja tapasztalni, hogy mennyire lemaradt a saját szakterületének elvárásaitól” – figyelmeztet a karrier-tanácsadó.

Természetesen az előnyünkre válik, ha bizonyos kulcskompetenciáinkat már rutinból alkalmazunk, de fejlődni ezekben is lehet, sőt kell is! „A rutint is lehet gyémántosabbá csiszolni, és speciális irányba bővíteni. Álláskeresés esetén ugyanis pont ezzel juthatunk előnyhöz a többi jelentkezővel szemben” – egészíti ki a fentieket Helga.

A szakember szerint a nagy tapasztalattal rendelkező szenior munkavállalók közül sokan nem fókuszálnak eléggé a fejlődésre, és olyan kompetenciákat hagynak figyelmen kívül, mint a nyelvtudás. „Akik a gazdasági válság miatt veszítették el több évtizedes pozíciójukat, nehezen találják meg a helyüket a megváltozott viszonyok között. Ezzel szemben azonban egy pozitív trend is kezd kirajzolódni: egyre több fiatal munkavállaló tudatosan áll a karrierjéhez, és akár karrier-tanácsadó segítségét is kéri az adottságai és lehetőségei minél teljesebb kiaknázásához” – számol be a szakmai vezető.

Merjünk váltani!

A hozzám fordulók között akad olyan, akinek a pályája egészen váratlan fordulatot vett egy részletes kompetenciaelemzés után: a hölgy közel tizenöt évig kezelte egy vállalat autóflottáját, ami annyit jelentett, hogy a különböző dokumentumok, számlák hozzá érkeztek be, ezeket dolgozta fel, készítette elő. Csak a legalapvetőbb készségeit használta a munkája során, számolt, ellenőrzött, rendszerezett, de nem lépett túl ezeken. Elvégeztünk vele egy sokoldalú tesztet, amelyből kiderült, hogy ő egy kiemelkedően kreatív, emberközpontú, kommunikatív személyiség, vagyis épp ellenkezője annak, mint amivel eddig foglalkozott. Az információk olyan felszabadítóan hatottak rá, hogy azonnal megváltozott az öltözködése, majd két korábbi kolléganőjével megnyitotta szépségszalonját, amelyet azóta is sikeresen vezet” – osztja meg a tanulságos történetet Helga.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom