Munkahely elvesztése

Így álljunk talpra a munkahelyünk elvesztése után

Az élethelyzet hatékony kezeléséről és megcsappant önbizalmunk újjáépítéséről szakértővel beszélgettünk. Lássuk a tanácsait!

Amikor váratlanul kézhez kapjuk felmondásunkat, számtalan érzés kezd el kavarogni bennünk, hiszen  a munkahely elvesztése egy igazán nehéz élethelyzetet teremt. „Aki állás nélkül marad, szégyellni kezdi magát, és nem beszél róla, mert úgy gondolja, kirekeszti a társadalom” – mutat rá a kiindulópontra Hadas-Hajdu Helga, a Job Evoluion Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

A reakciók széles skálán mozoghatnak, folytatja a szakember: „Akadt olyan ügyfelem, aki vezető beosztása elvesztése után hónapokig nem tudott a felesége elé állni, és beszámolni neki a történtekről. Ehelyett minden reggel elindult otthonról, mintha munkába menneA másik véglet, amikor az illető úgy tesz, mintha mi sem történt volna, és másnap már bele is vág az álláskeresésbe.

Az elmaradhatatlan gyász

A pszichológusok a munkahely elvesztését ugyanolyan jellegű traumaként értékelik, mint egy családtag elvesztését, vagy a válást, azaz a feldolgozás folyamata és szakaszai is megegyeznek mindhárom esetben.

Az állás elvesztése, de akár felmondás esetén is a munkavállaló azonnal egy mélypontot, sokkot fog megélni. Ez akár másnap euforikus érzéssé csaphat át, amit a megkönnyebbülést kísér. A rövid pozitív szakasz gyorsan vált át negatív érzésekbe, mint az önvád, a bizonytalanság, a kétségbeesés, majd a vádaskodás. Ahogy telik az idő, egyre rosszabb lelkiállapotba kerülhet az érintett, ami akár a mély depressziót is jelentheti” – foglalja össze a karrier-coach.

Ezeket az érzéseket meg kell élni, ki kell mondani, és tudni kell feldolgozni – ebben nagyon nagy segítséget adhat egy szakember. Az érzelmek elfojtása súlyos következményekkel járhat, és akár hosszú időre is sikertelenné teheti az álláskeresést.

A megcsorbult önbizalom

Helga Job GPS programjának keretein belül az elmúlt években számtalan álláskeresőnek és karrierváltónak nyújtott segítséget a nehéz élethelyzetet kísérő érzések és önromboló folyamatok kezelésében.  „A rubik kocka hasonlatot szoktam alkalmazni: Képzeljük el magunkat úgy, mintha mi lennénk a kocka. Ha a kocka itt-ott le van csorbulva, akkor ezeket a sérüléseket kell először kijavítani, mert csak egészként, teljes emberként lehet új állásra pályázni.

A leggyakrabban saját magunk kezdjük el leépíteni az önértékelésünket, amit tovább fokozhat, ha ebben a lelkiállapotban fogunk neki az álláskeresésnek, és begyűjtünk néhány újabb negatív élményt. „Ilyenkor válunk teljesen agresszívvé, és kezdjük el a világot hibáztatni a sikertelenségünk miatt, ahelyett, hogy őszintén magunkba néznénk” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Nézzünk magunkba!

Ahhoz, hogy eredményesen vágjunk bele az álláskeresésbe, meg kell találnunk azt a belső hajtóerőnket, amely előrelendít bennünket. „Ahogy az említett rubik kockát egy mágneses mag tart egészben, és teszi lehetővé a kis kockák mozgását, úgy bennünk is ott rejtőzik a mag, azaz önmagunk. Vagyis a legfontosabb, hogy tisztába jöjjünk a képességeinkkel és motivációnkkal, amit aztán a pályázatok során meg is tudunk mutatni” – emeli ki az első lépést a karrier-tanácsadó.

Minél mélyebbre csúszunk a lejtőn az állásvesztés után, annál nehezebb visszatalálnunk önmagunkhoz. „Mindenkinek más a története, és más tudja kimozdítani a gödörből. Mindenekelőtt helyezzük el magunkat, hol is tartunk lelkileg. Ha már elindultunk lefele, hagyjunk fel az álláskereséssel, és adjunk időt magunknak”- tanácsolja Helga.

Belső hajtóerőnk felidézésben segít, ha összegyűjtjük az elmúlt évek pozitív emlékeit. „A múltba tekintés, hogy visszanyúljunk oda, ahol még minden rendben volt, elengedhetetlen ebben a helyzetben. Az önrombolás helyett koncentráljunk azokra a hasznos és építő tapasztalatokra, amelyeket szeretnénk megőrizni és tovább vinni a jövőbe: legfontosabb projektjeinkre, sikereinkre, szakmai kapcsolatainkra, hitelességünkre. Ezek mentén építsük újra önmagunkat” – foglalja össze a szakértő.

Értékrendjeink, mint iránymutatók

Az önbizalom helyreállításán túl nélkülözhetetlen az értékrend-vizsgálat is. „Ez adja az iránytűt számunkra, merre induljunk el. Térképezzük fel, mely alapértékek szerint működünk, mit várunk el, és mi az, amihez mi is tartjuk magunkat, minden körülmények között. Ha például a tisztesség kiemelkedően fontos számunkra, csak olyan munkakörre pályázzunk, ahol ez az érték ténylegesen megvalósul” – teszi hozzá Helga.

Milyen munka való nekem? – Töltse ki tesztünk, ami segíthet megtalálni az önhöz leginkább illő területet és munkahelyet.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom