Önéletrajz

Így szabjuk tökéletesre az önéletrajzunkat

Minden álláshirdetés más, ezért pályázati anyagaink sem lehetnek egyformák. A szakértő elmondja, hogyan válhatunk a keresett jelöltté önéletrajzunk alapján.

Ha elveszítjük a munkánkat, lépjünk hátra egyet, nézzünk vissza karrierünk eddigi állomásaira, és az összegyűjtött szakmai ismeretek, tapasztalatok és képességek mentén haladjunk az új célunk felé.

Szánjunk időt és energiát új munkánk felkutatására, a lehetséges állások pályázására. Tekintsünk úgy az álláskeresésre, mintha ez lenne a főállásunk. Tartsuk nyilván, mikor, hova, melyik hirdetésre, milyen önéletrajzzal jelentkeztünk, így felkészülten fogadhatjuk az interjúra hívó telefonokat” – tanácsolja Hadas-Hajdu Helga, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Ne legyünk sablonosak!

Akinek nincs tapasztalata az önéletrajz-írásban, szinte automatikusan nyúl az interneten fellelhető sablonokhoz. Ezek természetesen segítségünkre lehetnek, ha jól használjuk őket, de ehhez szükséges utánajárnunk, a piac mely formátumokat részesíti előnyben. A kitöltésnél is ajánlott körültekintőnek lenni, nehogy benne maradjanak a példaként beírt információk. A legjobb, ha a nekünk tetsző minták alapján készítünk egy saját, egyedi formát, a munkáltatók ugyanis az egyediséget keresik. Persze ne essünk túlzásokba, törekedjünk az egységes megjelenésre! Használjuk fel tehát a CV-nket arra, hogy a lehető legtöbbet mutassunk meg magunkból” – részletezi a szakember.

Válasszuk ki a személyiségünkhöz és szakmaiságunkhoz leginkább illő betűtípust, és azzal írjuk meg az önéletrajzunkat. Legyünk következetesek, és ne váltogassunk a számtalan lehetséges betű között. Kiemelést bátran használhatunk: „pozitív benyomást kelthetünk, ha önéletrajzunk megjelenését az adott cég profiljához, imázsához szabjuk. Vagyis előnyhöz juthatunk, ha a cég weboldalát még pályázatunk benyújtása előtt átböngésszük, nem csak az állásinterjúra készülve tájékozódunk lehetséges munkaadónkról” – fűzi hozzá Helga.

Alkalmasak vagyunk?

A vágyott pozíció, a vállalat megismerése azért is fontos, mert ez alapján tudjuk majd eldönteni, valóban nekünk való-e a szóban forgó állás. „Minden pályázat megírása előtt gyűjtsük össze, miért is szimpatikus számunkra az adott lehetőség: miért tetszik a cég kultúrája, mi fogott meg a hirdetésben, mely pontok alapján érezzük úgy, hogy az állást ránk szabták? Válaszainkat érdemes az önéletrajzunkban és motivációs levelünkben is felhasználni, akár azokat a szavakat elejtve, amelyekkel a hirdetésben vagy más céges oldalon találkoztunk” – árul el egy hasznos tippet a karrier-tanácsadó.

A szakértő azt javasolja, hogy alkalmasságunkat már az önéletrajz elején hangsúlyozzuk ki: „az alapadatok után, ami kizárólag a nevet és az elérhetőségeket jelenti, folytassuk az CV-nket egy úgynevezett képesség-dobozzal, amelyben egy-három mondatban kiemeljük a pozíció szempontjából legfontosabb erősségeinket. Például: ha holland nyelvismeret és SAP tudás szükséges a munkakörhöz, és mi ezek birtokában vagyunk, ne hagyjuk az önéletrajz végére ezeket a lényeges információkat, közöljük ezeket minél hamarabb, hogy kétség se merülhessen fel, miért jelentkeztünk. Ha a CV-nk kezdete terjengős, nem releváns, azonnal kizárhatjuk magunkat a kiválasztási folyamatból.

Hagyományos önéletrajz vs. kompetencia alapú CV

Elsősorban a mögöttünk álló karrierút határozza meg, melyik önéletrajz-típussal lehetünk sikeresebbek. „Ha az eddigi tapasztalatainkhoz illő munkakörre jelentkezünk, használjuk a hagyományos CV-t, amelyben időrendi sorrendben követik egymást korábbi munkahelyeink. A cégnév, a betöltött pozíció, a jellemző feladatok mellett érdemes feltüntetnünk a számunkra legfontosabb eredményeinket is. Ha például korábban árufeltöltőként dolgoztunk, majd minket jelöltek ki csoportvezetőnek, az személyes sikerünk. Vagy ha bérszámfejtőként megkaptuk a kontrolling területet is, ahol hibátlanul helyt álltunk, szintén szakmai utunk kiemelkedő pontja, amit ha nem részletezünk, nem fog kiderülni a HR-es számára ” – mutat rá Helga.

A kompetencia alapú CV felépítése nagyban eltér a hagyományostól: „ennél a típusú önéletrajznál a megpályázott munkakör szempontjából releváns kompetenciáinkon van a hangsúly. Vagyis kiemeljük, majd konkrétumokkal alátámasztjuk, kifejtjük azt a három-négy képességünket, amelyeket magabiztosan használunk, és amelyek alapján pontosan megfelelünk az elvárásoknak. Ide befűzhetjük tanulmányainkat, szakmai ismereteinket, számítástechnikai tudásunkat is. Ezután természetesen megemlíthetjük korábbi munkahelyeinket, is, amennyiben voltak, ez a formátum ugyanis pályakezdőknek, illetve karrierváltóknak lehet igazán hasznos, akik esetleg még a megcélzott munkához hasonló gyakorlattal nem rendelkeznek, mégis szeretnének rámutatni alkalmasságukra.

Ezeket kerüljük!

Azok vagyunk, amit tükrözünk, avagy az ördög ez esetben is a részletekben rejlik. „A nyaraláson készült szelfi, a viccesnek gondolt e-mailcím, a helyesírási hibák mind megkérdőjelezik szakmaiságunkat, komoly szándékunkat. Ezekre különösen figyeljünk, ahogy dátumot se írjunk az önéletrajz végére, mert ha elfeledkezünk a frissítésről, szintén borítékolhatjuk a kedvezőtlen első benyomást. Hasonlóan fontos, hogy CV-nk kiküldésekor mindig ellenőrizzük, helyes-e a levelünk tárgya, nem maradt-e benne a korábban megpályázott pozíció” – sorolja a sokat látott coach.

Kövessük a fenti tanácsokat, és az eredmény sem fog elmaradni. Ha mégsem sikerül túllépnünk munkahelyünk elvesztését, bátran forduljunk szakemberhez, akinek segítségével akár hónapokkal lerövidíthetjük az álláskeresést.

Milyen munka való nekem? – Töltse ki tesztünk, ami segíthet megtalálni az önhöz leginkább illő területet és munkahelyet.

Ha szeretne minden nap értesülni a legújabb állásajánlatokról iratkozzon fel az álláshírlevelünkre.

Kérem a legújabb állásajánlatokat!

Feliratkozom